Versterken van klimaatmaatregelen is beste manier om afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen

Vandaag lanceerde de Europese Commissie een herziening van haar RepowerEU-plan om de afhankelijkheid van Russisch gas tegen eind dit jaar met tweederde te verminderen. Het nieuwe plan werd aanzienlijk uitgebreid en bevat nu ook aparte voorstellen over energiebesparing, investeringen in duurzame energie en alternatieve brandstoffen. De Commissie komt ook met een voorstel om de prijszetting op de energiemarkt aan te pakken.

Om de invoer van Russisch gas drastisch in te perken kijkt de Commissie deels naar een diversificatie van onze gasbevoorrading via alternatieve aanvoerroutes en LNG. Ze stelt ook een vrijwillig systeem van gezamenlijke aankopen voor. “Om de crisis op korte termijn het hoofd te bieden is dat noodzakelijk,” zegt Van Brempt. “Maar dat mag geen vestzak-broekzak-operatie worden. De ene problematische afhankelijkheid vervangen door een andere zou een foute keuze zijn. Het brengt ons geen stap dichter bij het halen van onze klimaatdoelstellingen en biedt geen structurele oplossing voor de hoge energierekeningen.”

Om dat aan te pakken wil de Commissie “de duurzame transitie versnellen en een veerkrachtige energie-unie bekomen door de krachten te bundelen”. “De basis hiervoor blijft het Fit for 55-pakket, een breed pakket maatregelen dat de uitstoot tegen 2030 met 55% moet verlagen, maar de doelstellingen worden verder aangescherpt,” zegt Van Brempt. In het voorstel van de Europese Commissie wordt de 2030-doelstelling voor hernieuwbare energie verhoogd van 40% naar 45%. Ook de doelstelling voor energie-efficiëntie en energiebesparing wordt verhoogd, van 1,5 procent jaarlijks tot 2% op jaarbasis.

Daarnaast komt er ook een “solar-rooftop-initiative”. “Zo wil de Commissie de installatie van zonnepanelen op elk nieuw gebouw en gebouwen met een energieklasse D of lager verplichten en het aantal warmtepompen verdubbelen,” zegt Van Brempt. “Voor bestaande woningen wil men de installatie combineren met renovatie en isolatie van daken en waar mogelijk ook met energieopslag. Zo worden de meest energie-intensieve gebouwen in hun totaliteit geoptimaliseerd.”

De bal ligt nu in het kamp van de Europese lidstaten. “De weg zal lang en moeilijk zijn, dat ontkent niemand,” zegt Van Brempt. “Maar inzetten op onafhankelijkheid en duurzaamheid is de enige uitweg uit deze crisis én de enige manier om gelijkaardige situaties in de toekomst te vermijden.”

Vorige
Vorige

Fit for 55? Wat staat er morgen op het spel in het Europees Parlement.

Volgende
Volgende

Investeringen in gas en nucleaire energie labelen als ‘groen’ is een historische vergissing