Europese Commissie moet zaak aanspannen tegen VS bij Wereldhandelsorganisatie
Terwijl Europa blijft proberen om een deal te sluiten met Trump, tikt de klok genadeloos verder en wordt de druk op burgers en bedrijven in Europa en onze handelspartners wereldwijd verder opgevoerd. “Europa moet sterker reageren. We mogen de spelletjes van Trump niet zomaar aanvaarden”, zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). De Europese sociaaldemocraten vragen dat de Commissie een zaak tegen de Verenigde Staten aanspant bij de Wereldhandelsorganisatie.
We zijn inmiddels een maand na de start van de 90 dagen ‘pauze’ in de handelsoorlog van Donald Trump. Hoewel de onderhandelingen met de Verenigde Staten nog volop lopen, wikt en weegt de Europese Unie welke deal ze mogelijk kan sluiten en hoe ze moet reageren wanneer die pogingen zouden mislukken. “Voorlopig blijft het een dovemansgesprek. Europa toont de openheid om te onderhandelen. Langs de andere kant van de tafel blijft het ijzig stil”, zegt Van Brempt. “Trump gelooft niet in de op regels gebaseerde multilaterale samenwerking. Hij gelooft alleen in de wet van de sterkste. Een duidelijke en heldere reactie tegen de chantage van Trump kan niet uitblijven. Niets doen kan niet ons beleid zijn.”
Reactie blijft uit
Bovendien ligt de belangrijkste oplossing, namelijk zero for zero – waarbij de wederzijdse tarieven door zowel de VS, als de EU worden opgeheven – ligt niet op tafel. “We moeten onderhandelen, maar niet tegen elke prijs. Er zijn sterke indicaties dat de VS écht van plan is om een tarief van 25% te handhaven. Niet enkel op staal, aluminium en wagens, maar ook op farmaceutische producten en halfgeleiders”, zegt van Brempt. “Dat is een aanval op onze economie, op onze welvaart en op onze bedrijven. We hebben de juiste instrumenten om te reageren, maar de aarzeling om ze te gebruiken, zal ons duur komen te staan.”
De Europese Commissie doet vandaag te weinig om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de impact van Trump’s tarievenoorlog. “We pleiten al geruime tijd voor het activeren van het anti-dwanginstrument, maar de Commissie heeft nodige onderzoek daarvoor nog steeds niet opgestart. Terwijl de prijzen voor gezinnen en bedrijven stijgen en de druk op onze economie wordt opgevoerd, is het onbegrijpelijk dat de Commissie niet duidelijker en forser reageert.”
Terugslaan met internationale samenwerking
Ook andere landen worstelen om de juiste aanpak te vinden. “Trump speelt verdeel en heers. Bij heel wat kleine of armere landen heerst angst om zich uit te spreken over Trump’s beleid of actie te ondernemen tegen de Amerikaanse tarieven”, zegt ze. “Het enige juiste antwoord is om voluit de kaart van het multilateralisme trekken. Europa moet daar de leiding in nemen en bij de WTO een zaak aanspannen tegen de Verenigde Staten. We moeten meer dan ooit het signaal geven dat wij de op regels gebaseerde handel en internationale samenwerking niet loslaten.”
De Europese Unie zou met de case de reactie tegen de Amerikaanse tarieven- en handelsoorlog een nieuwe dynamiek kunnen geven. “We mogen niet vergeten dat 87% van de wereldhandel zich niet afspeelt met de Verenigde Staten. Dit is het moment om ons te verenigen en sterkte te tonen”, zegt Van Brempt. “Dat is in ons eigen belang, maar ook in dat van kleinere landen die niet de politieke of economische kracht hebben om te onderhandelen met de US. Als we niet willen dat onze handelspartners in de klauwen vallen van Trump of Xi, moeten we zelf onze verantwoordelijkheid opnemen."