Europees Parlement zet licht op groen voor nieuwe regels rond batterijen: properder, duurzamer en meer recyclage

We moeten voorzichtiger omspringen met batterijen. Om batterijen in de toekomst duurzamer te maken, recyclage en reparatie te bevorderen en zuiniger om te springen met kritieke grondstoffen, zet het Europees Parlement vandaag het licht op groen voor een nieuwe verordening rond batterijen en afgedankte batterijen. “Deze nieuwe regels rond batterijen zijn een cruciale stap richting een circulaire economie. Goed voor mens, milieu én onze economie,” reageert Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit).

Batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zitten overal en worden in een veelvoud aan toepassingen gebruikt. Van elektrische fietsen tot smartphones, van kleine batterijen in de afstandsbediening van je televisie tot grote industriële installaties. Bovendien zijn ze essentieel voor de energietransitie in Europa. Jaarlijks komen er zo’n 229 000 ton draagbare batterijen op de markt. Ongeveer 47% van gebruikte en afgedankte batterijen wordt opgehaald voor recyclage. Bijna dubbel zoveel als in 2009.

Maar ondanks de bijkomende inspanningen rond recyclage moeten we Europees een tandje bijsteken om batterijen duurzamer te maken, zuiniger om te springen met de beschikbare grondstoffen én recyclage, reparatie en hergebruik aan te moedigen. “Batterijen bevatten een breed spectrum aan waardevolle kritieke materialen, waarvan sommigen erg schaars zijn,” zegt Van Brempt. “Bovendien hebben ze een bijzonder hoge milieu-impact. Net daarom is het essentieel dat we er zuinig en voorzichtig mee omspringen, dat we hun ontwerp zo efficiënt mogelijk maken, hun duurzaam gebruik en herstelbaarheid maximaliseren en ook oude batterijen zorgvuldig ophalen, hergebruiken of recycleren.”

Makkelijker te verwijderen

De nieuwe Europese regelgeving rond batterijen en afgedankte batterijen neemt al die elementen mee op en neemt de volledige waardeketen en levenscyclus van batterijen onder de loep. “Er worden nieuwe minimumstandaarden opgelegd over het vermogen en de duurzaamheid van de batterijen,” zegt Van Brempt. “Batterijen moeten langer meegaan en bij het ontwerp moeten kritieke grondstoffen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Een stijgend percentage van die grondstoffen zal verplicht uit gerecycleerd materiaal moeten komen. Ook komen er nieuwe normen die producenten verplichten om hergebruik en herstel te stimuleren.”

De Europese Unie wil dat de kosten voor reparatie worden gedrukt. “Bovendien moeten batterijen, bijvoorbeeld in smartphones, makkelijker kunnen worden verwijderd of vervangen,” zegt Van Brempt. “Vandaag zitten die vaak ingebed in het apparaat zelf. Voor een vervanging moet je vaak naar een erkende hersteller en reparaties zijn vaak duur. In de toekomst zou het niet meer zo mogen zijn dat je je telefoon moet weggooien omdat de batterij kapot is.” 

Batterijpaspoort

Consumenten moeten meer informatie krijgen over de duurzaamheid, verwachte levensduur en mogelijkheid tot herstel of hergebruik van batterijen. “Al die informatie moet worden gebundeld in een zogenaamd batterijpaspoort,” zegt Van Brempt. “Via een QR-code of centrale databank moeten consumenten al die informatie over de levenscyclus, de samenstelling en het gebruik van de batterij snel en gemakkelijk kunnen raadplegen.”

Meer recyclage

De nieuwe regels moeten er ook voor zorgen dat meer batterijen worden ingezameld en gerecylceerd. “Tegen 2040 zullen er naar schatting 700 keer zoveel lithiumbatterijen moeten worden ingezameld en gerecylceerd als vandaag. Ook de ambitie voor het gebruik van gerecycleerde grondstoffen wordt opgetrokken.”

De grondstoffen voor batterijen worden echter vaak in zeer vervuilende en mensonwaardige omstandigheden ontgonnen. “Ook daar moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Batterijproducenten moeten het aantal schadelijke stoffen in hun batterijen drastisch terugdringen,” zegt Van Brempt. “Daarnaast krijgen ze ook de verplichting opgelegd om hun waardeketen te verduurzamen. Propere en meer duurzame batterijen beginnen met het tegengaan van milieuvervuiling bij de ontginning van de grondstoffen. Daar mogen batterijproducenten niet langer blind voor zijn.”

Van Brempt noemt de nieuwe regels een grote stap in de goede richting. “Batterijen zijn een cruciale technologie en we zullen ze in de toekomst hard nodig hebben, maar dan moeten we duurzamer omspringen met de batterijen die we produceren. Dit is een nieuwe stap richting een meer duurzame en circulaire economie. Goed voor mens, milieu en onze economie.”

Vorige
Vorige

Tien mythes over de natuurherstelwet ontkracht

Volgende
Volgende

Europees Parlement wil consumenten beter informeren over levensduur en duurzaamheid van producten