Kathleen verwelkomt Servisch studentenprotest in Brussel
Ruim vijf maanden protesteren Servische studenten al tegen corruptie en een gebrek aan transparantie van de Servische regering. Vanavond komt een groep van de studentenbeweging toe in Brussel. Ze worden in de Wetstraat onder meer verwelkomd door Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. Morgen zullen de studenten in het Europees Parlement getuigen over de situatie in Servië. “Hoog tijd dat de Europese Commissie écht luistert naar hun boodschap.”
Sinds november voeren studenten in Servië dagelijks protest tegen de regering van Aleksandar Vucic, die ze verantwoordelijk achten voor de instorting van een betonnen afdak boven de ingang van het station van Novi Sad. Daarbij kwamen 15 mensen om het leven. “Novi Sad was de druppel die de emmer deed overlopen,” zegt Van Brempt. “Maar de kritiek op de regering en de steun voor de studenten is enorm. In maart bracht de beweging de grootste betoging in de geschiedenis van het land op de been. Ze vragen transparantie en respect voor de rechtsstaat en de democratie.”
Om hun eisen kracht bij te zetten en aandacht te vragen voor de democratische en sociale achteruitgang in Servië, organiseerde de studentenbeweging een estafetteloop van Belgrado naar Brussel. Op 18 dagen tijd legden telkens 15 lopers (evenveel als het aantal slachtoffers in Novi Sad) de meer dan 2000 km lange tocht tussen Belgrado en Brussel af. Vanavond omstreeks 19h00 komen de studenten toe in Brussel.
Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) werd gevraagd om de studenten mee te verwelkomen en hen kort toe te spreken. “De studenten verdienen alle steun,” zegt ze. “Vandaag tonen ze meer moed dan de Europese Commissie of de Europese lidstaten. Hun eisen zijn glashelder: transparantie, gerechtigheid, democratie en respect voor de rechtsstaat en het recht op vrij protest.”
De huidige verzoeningspolitiek van de Europese Commissie werkt niet. “Servië staat op een kantelpunt. De Europese Commissie moet een kant durven kiezen. Langs de ene kant heb je een president die met plezier op bezoek gaat in Rusland en zoete broodjes bakt met Poetin en langs de andere kant heb je studenten die met vreedzame protesten opkomen voor Europese waarden. Die keuze lijkt me glashelder.”