Spelletjes van Trump hebben nu lang genoeg geduurd
De Europese Commissie moet meer doen om werknemers en bedrijven in Europa te beschermen tegen de illegale tarievenpolitiek van Trump. “De afgelopen maanden heeft Europa heel veel geduld getoond en met een open blik gezocht naar oplossingen voor deze globale handelsoorlog. Maar genoeg is genoeg,” zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. Van Brempt gaf die boodschap gisteren ook aan de Commissaris voor Handel Maroš Šefčovič.
De realisaties op Trump’s deadline day ogen bijzonder mager voor de Verenigde Staten. Slechts een handvol deals. Heel vaak weinig concreet en bijzonder onzeker. Andere onderhandelingen lopen nog. Dus schuift Trump de deadline gewoon voor zich uit. Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, noemde eerder Labor Day (1 september) als een mogelijke nieuwe horizon. Trump koos voor 1 augustus. “Geheel in zijn eigen stijl gaat dat gepaard met extra dreigementen. Met scherp hogere tarieven voor landen die weigeren een deal te sluiten en extra tarieven op goederen, zoals 50% voor koper en 200% voor farmaceutische producten”, zegt Van Brempt.
Duidelijke deadline
Van Brempt noemt die manier van werken onaanvaardbaar. “Het signaal aan de Verenigde Staten moet helder zijn: Wij willen nu onmiddellijke verlichting van de huidige illegale tarieven, bijvoorbeeld op staal, en snel een akkoord. We staan open voor verdere onderhandelingen, maar willen een duidelijke deadline”, zegt Van Brempt.
Als die deadline niet gehaald wordt, moet de Commissie klaarstaan om tegenmaatregelen te nemen. “Niet alleen op vlak van goederen, maar ook op vlak van diensten. We hebben een duidelijke strategie nodig over hoe we terugslaan, wanneer en op welke manier. We hebben de instrumenten, zoals het anti-dwanginstrument. De Commissie moet nu zorgen dat iedereen op één lijn geraakt over hoe we ze moeten gebruiken.”
Jobs beschermen
De Europese sociaaldemocraten vragen ook bijkomende inspanningen om werknemers en bedrijven in Europa te beschermen. “Werknemers en bedrijven voelen vandaag al de druk van Trump’s illegale tarievenpolitiek. Er staan duizenden jobs op de helling”, zegt Van Brempt. “Maar de Commissie talmt met maatregelen op onze bedrijven en onze werknemers, hun jobs, hun koopkracht beter te beschermen. Die maatregelen, zoals bijvoorbeeld omschreven in het Staalactieplan, moeten er nu snel komen.”
Tegelijk moet Europa ook meer samenwerken met andere getroffen landen. “Trump’s verdeel en heers-strategie werkt. Elk land gaat vandaag individueel op de knieën om hem het beste aanbod te doen. Dus gaat hij er meer verder,” zegt Van Brempt. Ze wijst erop dat ook China die strategie begint te kopiëren. "Wij hebben er alle belang bij om de internationale handelsregels te beschermen en te handhaven. Dat kan niet in verspreide slagorde. De Commissie moet werken aan eencoalition of the willing met landen als Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Australië.”
Europa moet de rug rechten. “Anders staan we toe dat Trump en Xi alle regels aan hun laars lappen en naar hun hand zetten. Wanneer de wet van de sterkste regeert is het zelden de gewone man in de straat die wint. Enkel een sterk en verenigd Europa kan dat voorkomen.”